Mėnesio archyvas: birželio 2018

Kviečiame virtualiai pakeliauti po Plungės fotobienales parodas bei erdves. Šiais metais Plungė virto besižavinčiųjų fotografijos menu ir Amerika rojumi: fotomenininkų ir fotografijos leidinių parodos ir knygynėliai, filmų apie amerikiečių fotografus peržiūros, paskaitos, edukaciniai užsiėmimai, šlapio kolodijaus technikos dirbtuvės bei galimybė įlįsti į didžiausią Camera Obscura Lietuvoje. Programos struktūrą sudaro du pagrindiniai teminiai blokai: „Jungtinės Amerikos valstijos: fotografijos pionieriai“ ir „Amerika lietuvių fotografijoje“.
Parodos vyks iki liepos 4 dienos – kviečiame aplankyti parodas ir gyvai!

Virtualus turas 360°

 

 

  Birželio 15 dieną Plungė virs besižavinčiųjų fotografijos menu ir Amerika rojumi: fotomenininkų ir fotografijos leidinių parodos ir mugė, filmų apie amerikiečių fotografus peržiūros, paskaitos, edukaciniai užsiėmimai, šlapio kolodijaus technikos dirbtuvės bei galimybė įlįsti į didžiausią Camera Obscura Lietuvoje. Tokią įspūdingą ir gausią programą siūlo penktoji Plungės fotobienalė.  
  Programos struktūrą sudaro du pagrindiniai teminiai blokai:  „Jungtinės Amerikos valstijos: fotografijos pionieriai“ ir „Amerika lietuvių fotografijoje“. Pirmosios temos kontekste, M. Oginskio rūmuose įsikūrusiame Žemaičių dalės muziejuje  bus pristatoma amerikiečių fotografijos pionieriaus, etnologo Edward Curtis fotografijų paroda „Šiaurės Amerikos indėnai“. Tiems, kas prie Babrungo ar kitų upių vaikystėje skaitydavo knygas apie indėnus, ir, žinoma, kitiems, tai retai pasitaikanti proga susipažinti su 30 metų trukusiu, 37 milijonus dolerių kainavusiu bei 40 tūkstančių fotografijų apimties projektu, vykdytu XIX a. pabaigoje. E. Curtis fiksavo genčių vadų ir bendruomenės narių portretus, buitį, siekė atskleisti unikalią indėnų kultūrą, jo veiklą palaikė ir JAV prezidentas Teodoras Ruzveltas.
  Antrojoje bienalės temoje atskleidžiamas įvairialypis Lietuvos fotografų požiūris į Amerikos kultūrą. Klasikas Romualdas Požerskis savo patirtį JAV pristatys per XX a. pabaigos Amerikos lietuvių išeivių portretus bei legendinio festivalio „Degantis žmogus“ reportažą, o Edo Jurčio bei Lietuvos klasiko Algimanto Kezio parodos – bienalės kuratoriaus Dariaus Vaičekausko noro pristatyti mūsų išeivių kūrybą rezultatas. Arūnas Baltėnas iš archyvo ištraukė penkiolika metų jame gulėjusias ir iki šiol nerodytas fotografijas, kuriose – ypatingas Kalifornijos gyventojų ir jų automobilių santykis, o du mėnesius motociklu po JAV keliavęs Algirdas Bakas siekė užfiksuoti tipišką, lėtą ir šiltą niekur neskubančio amerikiečio portretą. Atskiros parodos bienalėje bus skirtos JAV megapoliui, vienam įspūdingiausių pasaulio miestų – Niujorkui, kurį fotografijomis interpretavo Audrius Naujokaitis, Mindaugas Gabrėnas ir Oksana Judakova. Kurį laiką JAV gyvenęs, pinhole technika dirbantis Arūnas Kulikauskas savąją patirtį atskleis per objektus, miniatiūras, polaroidus ir kitus netradicinius sprendimus. Bienalės lankytojai taip pat turės galimybę susipažinti su Antano Stanevičiaus kelių vizitų į JAV dienoraščiu bei Lietuvos šimtmečio minėjimui skirta Monikos Požerskytės šimtamečių portretų paroda „100 metų kartu”.
  Bibliofilų Plungės bibliotekoje lauks dvi įspūdingos knygų kolekcijos: Algimanto Kezio bei JAV ambasados Lietuvoje leidinių archyvai. Norintys sustiprinti teorines fotografijos žinias apie A. Kezį bei Andrew Mikšys kūrybą, turės galimybę pasiklausyti dr. Tomo Pabedinsko paskaitų, o vakare pasižiūrėti filmus apie legendines JAV fotografes Diane Arbus ir Sally Mann.
  „Plungės fotobienalė 2018“ organizuojama bendradarbiaujant su JAV ambasada Lietuvoje, Plungės rajono viešąja biblioteka, VšĮ „Kultūros meniu“, Lietuvos spaudos fotografų klubu, laikraščiu „Žemaičių saulutė“. Bienalę organizuoja Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius, bienalę iš dalies remia Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Plungės rajono savivaldybė. Bienalės globėjas – Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis. „Plungės fotobienalė 2018“ kuratorius Darius Vaičekauskas. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Plungės rajono savivaldybė.

Parodos vyks iki liepos 4 dienos.

plakatai